Home
Pokloni
Poklon za prilike
Radionica poklona
Keramika
Nakit
Sitne rukotvorine
Ukrasi
Rucni rad
Slike
Deciji radovi
Vase poklon ideje
Porucivanje
Poklon uzivo
Menjam poklon
Saradnja
Napravi web sajt
Poklon Blog
Site Map
O nama

Subscribe To This Site
XML RSS
Add to Google
Add to My Yahoo!
Add to My MSN
Subscribe with Bloglines

Zlatovez

tradicionalna tehnika

Zlatovez, stara, tradicionalna tehnika rucnog ukrasavanja narodnih nosnji, izrada slika, njegova upotreba na svim predmetima kao dio suvenira i tradicije na raznim staklenim bocama, na drvenim predmetima i slicno.

zlatovez-motiv

Rucno-radjeni-zlatovez je kvalitetniji i vrijedniji jer je on odraz prave starine i tradicije. Radi se sa 2 konca istovremeno, donji konac (crni, bijeli, crveni - ovisno o boji podloge, plisa) i gornji konac - zlatne boje.

Motivi su vezani uz vinograde, vocnjake (grozdovi, sljive), uz sam kraj u kojem zivite - konji, seoska kola, klasovi zita, cvijece, vjerski motivi.

zlatovez-flase

Sav materijal, konac, razne sljokice, ukrasne trake kupujem u radnjama specijaliziranim za rucni rad, tako da zlatni konac koji kupujem ima svoju sifru koja ga vjerovatno razlikuje po boji i debljini od drugih (0491).

zlatovez-slika-konja

Plis koji se koristi mora takodjer biti bez elastina, pamuk, jako dobro treba ga nategnuti preko drvenog okvira na kojem se radi, te stavim sve na drveno postolje koje mi olaksava rad, jer ipak, izrada traje duze i sitan je rad pa se tijelo brzo iskrivi.

zlatovez-slike

Predmeti radjeni ovom vrednom i unikatnom tehnikom poklanjaju se gotovo u svim prilikama - useljenje, rodjendani, svatovi i sl., godisnjice, za etno konobe i restorane...

Prilog by Zdenka M.Zlatovez-tehnika rucnog ukrasavanja, nazad na Rucni rad


SBI Video Tour!

Povratak na Poseban Poklon Home


footer for Zlatovez page