Home
Pokloni
Poklon za prilike
Radionica poklona
Keramika
Nakit
Sitne rukotvorine
Ukrasi
Rucni rad
Slike
Deciji radovi
Vase poklon ideje
Porucivanje
Poklon uzivo
Menjam poklon
Saradnja
Napravi web sajt
Poklon Blog
Site Map
O nama

Subscribe To This Site
XML RSS
Add to Google
Add to My Yahoo!
Add to My MSN
Subscribe with Bloglines

Susenje i prvo pecenje-gline

Opis postupka: susenje i prvo pecenje-gline


Susenje

Predmeti obradjeni grncarskim alatima se pre pecenja moraju osusiti. Susenje se obavlja na sobnoj temperaturi. Tokom faze susenja na sobnoj temperaturi predmeti se oslobadjaju slobodne vode i postaju vrlo krti, te je potrebno vrlo pazljivo manipulisti njima.

keramika-braon-solje

Faza susenja na sobnoj temperaturi zavisi od debljine zida i velicine posude. Manje posude se mogu osusiti za 7 dana, dok se vece suse najmanje dve nedelje i to, u toku prve nedelje, je preporucljivo pokriti posudu najlonom da ne bi doslo do stvaranja pokorice koja zatvara mogucnost izlaska slobodne vode uz unutrasnjosti debljih zidova. Voda zarobljena u zidu dovodi do pucanja posude tokom faze biskvitnog pecenja.


Biskvitno pecenje

Biskvitno pecenje je prvo pecenje gline na visokoj temperaturi. Izvodi se u samotnoj peci na struju ili plin koja postize temperaturu od najmanje 900 °C. Predmeti slozeni u pec treba da budu zagrevani vrlo sporo brzinom od 2 °C/min. do temperature od 485 °C.

keramika-zute-solje

Tokom prve faze zagrevanja iz gline izlazi kristalno (hemijski) vezana voda. Prevelika brzina zagrevanja dovodi do pucanja posuda zbog naglog isparavanja vode iz kristalne resetke gline. Proces biskivitiranja zavrsava kada posude postignu temperaturu od 900 °C.

Prilog by Mira Pucarevic
Susenje i prvo pecenje-glinePovratak na Poseban Poklon Home


footer for Pecenje-gline page